Audun Lysbakken (SV): Ifølge TV2-nyhetene 23. oktober 2013 har Statens helsetilsyn i snart ett år undersøkt et forskningsprosjekt ved Rikshospitalet der forskere har tatt ut vevsprøver fra hjernen til et stort antall mennesker. To pasienter fikk alvorlig hjerneblødning. TV2 melder at Statens helsetilsyn kun har snakket med et fåtall av de som er berørt, og bare de som har tatt kontakt på eget initiativ.
Hvordan vil statsråden sikre at de som deltok i forskningsprosjektet blir lyttet til og ivaretatt?
Begrunnelse
Flere berørte forteller at de aldri ble forklart hvilken risiko de tok ved å delta i prosjektet, og reagerer på at de ikke er kontaktet av Statens helsetilsyn. Hvis befolkningen skal kunne ha tillit til at sannheten kommer frem må tilsynet undersøke alle saker på en forsvarlig måte, de som er berørt må bli lyttet til og ivaretatt. En slik sak er først og fremst alvorlig for de menneskene som er rammet, og som har krav på en forsvarlig oppfølging. Saken er også alvorlig fordi alle skal være trygge i sine møter med det norske helsevesenet.
Regjeringens tildelingsbrev til Statens helsetilsyn gir klare føringer for hvordan tilsynet skal utøve sin virksomhet. Et sentralt mål i tildelingsbrevet for 2013 er at Statens helsetilsyn skal sikre at troverdigheten til tilsynet opprettholdes:
"Statens helsetilsyn skal sikre at tilsynets legitimitet opprettholdes, og at befolkningen og tjenestene har tillit til tilsynsmyndighetene".
Videre står det at pasienter og deres pårørende skal tas på alvor og at Statens helsetilsyn skal bidra til:
"(...) at pasient- og brukersikkerheten ivaretas på en god måte og at pasienter, brukere og pårørende trekkes inn".