Christian Tybring-Gjedde (FrP): Sør-sudaneren som drepte tre personer på Valdresekspressen 3. november skulle vært uttransportert fra Norge dagen etter. Det skjedde naturlig nok ikke. Drapsmannen er pågrepet, og gjennomgår nå i følge mediene, psykiatrisk behandling. Senere vil det bli reist tiltale, og vedkommende vil få en straff for sine ugjerninger.
Uavhengig av straffens form eller lengde, vil justisministeren ta et initiativ overfor sør-sudanske myndigheter for om mulig å inngå en avtale som sikrer at drapsmannen kan sone i sitt hjemland?
Begrunnelse
Gjennom mediene er det blitt kjent at mannen som drepte tre personer på Valdresekspressen 3. november er fra Sør-Sudan, og at vedkommende bodde på et asylmottak i Årdal. Videre har vi fått vite at vedkommende før han kom til Norge hadde fått avslag på sin asylsøknad i Spania. Vedkommende har mao. fått sin sak prøvet og avvist innenfor rammen av Dublin konvensjonen, og vedkommende skulle umiddelbart ha blitt sendt tilbake til Spania. Etter 8 år med rød-grønn justispolitikk har jeg stor forståelse for at justisministeren har svært mye å ta tak i. Jeg har også stor respekt for oppgaven, og at den krever mange ulike avveininger. Mange nordmenn føler imidlertid avmakt og frustrasjon når det viser seg at kriminelle handlinger utført av utenlandske borgere i Norge fører til straffevilkår som av de kriminelle og nordmenn flest oppfattes som mer gunstig eller fordelaktig enn dersom vedkommende hadde blitt sendt tilbake til sitt hjemland. Slike tilfeller bryter med rettsoppfatningen hos folk flest, og reduserer respekten for rettssystemet.
Der er å anta at også andre land i Schengen-området møter på tilsvarende problemstillinger i sine nasjonale juridiske prosesser, og at Norge derfor bør kunne trekke lærdom av andre lands erfaringer.
Norge bør eventuelt kunne trekke erfaringer fra disse landene.