Hans Fredrik Grøvan (KrF): Det har i seinere tid vært flere saker som har skapt uklarheter omkring tolkningen av Folketrygdlovens regelverk rundt retten til dagpenger.
Mener statsråden det er rimelig at de presiseringer av regelverket som er gjort i seinere tid skal føre til at bedrifter sier opp ansatte og slik taper verdifull kompetanse framfor å permittere når markedssituasjonen er krevende for en periode – og hva vil evt. statsråden foreta seg for å bidra til nødvendige avklaringer framover?
Begrunnelse
Permitteringsreglene hjemlet i Folketrygdlovens § 7 - 4 har skapt grunnlag for uklarheter gjennom flere avslag på dagpenger i seinere tid. Flere bedrifter på Sørlandet, bl.a. Imtech i Vennesla kommune, har måttet gå til permitteringer på grunn av midlertidig endringer i markedssituasjonen i landsdelen, men har opplevd avslag på sine søknader om dagpenger til de permitterte.
Det har vakt stor oppmerksomhet og uro for den mangel på forutsigbarhet som arbeidsgivere og ansatte har opplevd som følge av avslagene NAV ga på dagpengesøknadene. Formuleringene i reglementet om "midlertidig endringer i markedssituasjonen" og " mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver: ikke kan påvirke" er gjenstand for ulike tolkninger og praksis som det er helt nødvendig å rydde opp i.
Permiteringsreglementet skal være en buffer mot oppsigelser og sikre de ansatte jobb og bedriften kompetanse i kortvarige perioder med svikt i markedet. Når man da i stedet opplever at denne type svingninger brukes som et argument for å si opp folk og slik tvinge bedrifter til oppsigelse av dyktige, kompetente medarbeidere som kan bli en viktig ressurs for å hjelpe bedriften ut av vanskelige perioder, synes dette å skape en ytterligere problematisk situasjon for bedriftene og deres ansatte.
Inntil for få år siden syntes det å være stor grad av felles forståelse mellom alle parter om hvordan regelverk skulle forstås og praktiseres. For et par år siden oppsto det imidlertid en rekke tilfeller som skapte tvil om forståelsen av regelverket. Dette førte til møter mellom partene i arbeidslivet og regjering. NAV ble bedt om å følge opp den felles forståelse man hadde av Stortingets intensjon med regelverket.
Det er nødvendig at Arbeidsministeren nå går gjennom dagens praksis i forhold til avtaleverk og Stortingets intensjon med regelverket på nytt for å skape av avklaring og størst mulig grad av forutsigbarhet for bedriftseiere og ansatte.
En mer krevende markedssituasjon for visse typer næringer i ulike deler av landet framover de neste månedene gjør det ekstra påkrevd å skape en felles forståelse og praksis av hvordan regelverket skal praktiseres.