Heidi Greni (Sp): I mandatet som Kommunal- og moderniseringsdepartementet har gitt ekspertutvalget som skal utrede grunnlaget for en kommunereform, heter det blant annet: "Reformen skal legge til rette for at alle kommuner skal løse sine lovpålagte oppgaver selv."
Innebærer dette at ekspertutvalget forutsettes å vurdere prinsipper og kriterier for en ny kommuneinndeling som eliminerer behovet for at kommunene løser oppgaver gjennom interkommunalt samarbeid, og vil dette kunne bli fulgt opp av statlig pålagte begrensninger i bruk av interkommunalt samarbeid i kommunesektoren?
Begrunnelse
Interkommunalt samarbeid på områder hvor lokalpolitikerne mener oppgavene kan løses bedre i samarbeid med andre kommuner, er i regjeringens begrunnelse for en kommunereform framhevet som et av hovedproblemene i dagens lokalforvaltning. I mandatet for det nylig nedsatte ekspertutvalget fra Kommunal- og regionaldepartementet utdypes dette på følgende måte:
"Interkommunalt samarbeid har vært kommunenes egen strategi for å gjøre dem rustet til å ivareta lovpålagte tjenester ned tilstrekkelig kompetanse og kapasitet. Statlige myndigheter har også tilrettelagt for interkommunalt samarbeid ved at det nå er flere mulige modeller til rådighet.
Interkommunalt samarbeid er ikke et fullgodt alternativ til større og mer robuste kommuner. Det fører til en mer kompleks forvaltning, og svekker demokrati, transparens og kontroll ettersom viktige beslutninger flyttes fra folkevalgte organer til interkommunale samarbeid".
Ut fra dette heter det i mandatet at reformen skal legge til rette for at alle kommuner skal kunne løse sine lovpålagte oppgaver selv.
Det er riktig at omfanget av interkommunale samarbeidsløsninger er stort, men det er ikke riktig at mindre kommuner er alene om å løse oppgaver gjennom samarbeid mellom to eller flere kommuner. Forskningsbaserte undersøkelser viser at interkommunalt samarbeid er like utbredt i store som små kommuner. Det er derfor behov for at Kommunal- og moderniseringsdepartementet utdyper sitt grunnlag for å gjøre utbredelsen av interkommunalt samarbeid til en hovedbegrunnelse for å gjennomføre en statlig initiert og ledet reform for sterk reduksjon i antallet kommuner.
I ekspertutvalgets mandat legges det opp til at forslagene fra utvalget skal legge til grunn at lovpålagte oppgaver skal løses av den enkelte kommune, og altså ikke gjennom samarbeid med andre kommuner. Det er behov for å få vurdert konsekvensene av dette både når det gjelder hvor omfattende sanering av antall kommuner det vil måtte innebære, og når det gjelder begrensningene det pålegger både små og store kommuner i å velge samarbeidsløsninger de vurderer som ønskelig og rasjonelle.