Astrid Aarhus Byrknes (KrF): Norge frøs stat-til-stat samarbeidet med Madagaskar etter statskuppet 17. mars 2009, da Antananarivos ordfører Andry Rajoelina tok makten på ukonstitusjonelt vis. Etter fem års politisk krise ble Madagaskars nye folkevalgte president Hery Rajaonarimampianina tatt i ed som landets president lørdag 25. januar 2014.
Vil Norge nå gi en offisiell anerkjennelse av det nye demokratiske valgte regimet og gjenoppta stat-til-stat samarbeidet med Madagaskar?
Begrunnelse
Etter kuppet har Madagaskar sunket ned i en dyp konstitusjonell og økonomisk krise som har gjort at landet nå er et av de fattigste land i verden. 77 % lever under USD 1,25 og 92 % under USD 2 ifølge Verdensbanken. 1,5 mill. barn får ikke skolegang. Verdifulle naturressurser ødelegges. Med bistand fra FN, AU og SADC ble det høsten 2011 enighet om et Veikart som åpnet for nye demokratiske valg som ble gjennomført høsten 2013. Tidligere finansminister Hery Rajaonarimampianina ble valgets vinner. Valget på ny nasjonalforsamling er også gjennomført. Dermed er de demokratiske institusjonene i ferd med å komme på plass og Madagaskar kan igjen bli en rettsstat. Fra norsk side vil det nå være aktuelt å gjenoppta stat-til-stat samarbeidet på de samme feltene som Norge tidligere har vært engasjert: Utdanning for alle, Godt styresett og kamp mot korrupsjon, Miljø og skogreising, Matvaresikkerhet og programmet Olje for utvikling.