Rasmus Hansson (MDG): Samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene slår fast at det ikke skal iverksettes petroleumsvirksomhet ved iskanten. Definisjonen av iskanten er i forvaltningsplanen definert som den maksimale utbredelsen av isen siste ti år, som også er fagetatenes definisjon av iskanten. I stortingsmeldingen om åpningen av Barentshavet Sørøst ble imidlertid iskanten omdefinert som ”den til enhver tid observerte iskant”.
Hva er regjeringens definisjon av iskanten?
Begrunnelse
Iskanten er i Forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten definert som 50 km fra isens maksimale utbredelse siste tiårsperiode. Iskanten varierer, og det er nødvendig å ha en buffer, så man ikke igangsetter aktivitet i et område som senere vil være dekket av is.
I Meld St. 35 (2012-13) Åpning av Barentshavet for petroleumsvirksomhet tas derimot definisjonen ”isens maksimale utbredelse, slik den til enhver tid kan observeres” i bruk. Dette er problematisk, fordi definisjonen ikke tar inn over seg at utbredelsen varierer, og at dette er en utfordring for petroleumsaktivitet. Der det til et gitt tidspunkt er isfritt, kan det året etter være islagt.
Det er flere grunner til at det ikke burde åpnes for petroleumsvirksomhet i isfylte farvann. Faglig Forum for Forvaltningsplanen av Barentshavet - Lofoten har omtalt området som ”et sårbart og rikt område biologisk sett [og] et viktig punkt for forvaltningen. Det er også viktig for å forstå økosystemet. (…) Det er uklart hvor godt kunnskapshullene [om området] er i ferd med å fylles.”
Det andre problemområdet er oljesøl i isfylte farvann. Til tross for mange initiativer fra forskning og industri, finnes det per i dag ingen effektiv måte å fjerne olje fra sifyllt farvann på. Det er i tillegg begrenset tilgang til beredskapsutstyr nær iskanten, som i resten av det nordlige Barentshavet. Ved et utslipp i iskantsonen, vil det være vanskelig å hindre at olje driver inn i iskanten. Ved et utslipp fra sjøbunnen vil olje tilsøle områder under isen. Der har man ikke tiltak for å håndtere oljesøl. I tillegg kommer lave temperaturer, lysforhold, ising, tåke og plutselige værforandringer som skaper store utfordringer for dagens teknologi.
I samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene er iskanten omtalt som et av de områdene det ikke skal startes oljevirksomhet:
”4c Ikke åpne for petroleumsvirksomhet, eller konsekvensutrede iht. petroleumsloven havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden 2013-2017 Og ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerrak eller på Mørefeltene.”