Rigmor Andersen Eide (KrF): I klimaforliket på Stortinget våren 2012 ble det enighet om å utrede hensiktsmessigheten av en norsk klimalov.
Hvordan tenker statsråden å gjennomføre denne utredningen, hvor langt er man kommet i prosessen i departementet, og når og hvordan kan Stortinget forvente saken fremmet til politisk behandling?
Begrunnelse
Den pågående saken om områdeelektrifisering av olje- og gassfeltene på Utsirahøyden viser nok en gang at det norske politiske systemet mangler effektive virkemidler for kontroll, styring og gjennomføring av klimapolitikken. Dette er ikke noe nytt. Riksrevisjonen påpekte dette i en svært kritisk rapport allerede i 2010.
Onsdag 5. februar vedtok Danmark en klimalov. Loven slår fast at utslipp av drivhusgasser skal reduseres med 40 prosent i 2020 sammenlignet med 1990-nivå, og at Danmark skal kvitte seg med alt fossilt brensel innen 2050. Hvert femte år skal det legges fram nasjonale klimamålsetninger med et perspektiv på ti år. Danskene vil også opprette et uavhengig klimaråd med eksperter som vil bidra med råd om hvordan klimamålene skal nås.