Odd Omland (A): Konflikten i Myanmar som har pågått i 65 år har resultert i store flyktningproblemer.
Vil Norge bidra for å rydde i miner, bygge opp infrastruktur i områdene der flyktningene skal vende tilbake, og for å sikre at repatrieringen av flyktningene overvåkes av internasjonale styrker?
Begrunnelse
Norge har engasjert seg i pågående fredsforhandlinger mellom regjeringen i Myanmar og etniske minoriteter. Det har vært gjentatte forsøk på varige fredsavtaler uten resultater, og forhandlingene som har pågått over 2 år ser nå mer lovende ut enn tidligere pga. politiske forandringer i Myanmar. Konflikten har imidlertid resultert i store flyktningproblemer, spesielt fra Karen-området til Thailand. Etter opplysninger jeg har fått finnes det over 100 000 registrerte flyktninger i UNHCRs 9 flyktningleire i Thailand, og sannsynligvis enda flere uregistrerte som bor i Thailand illegalt. I tillegg kommer internt fordrevne mennesker innenfor Karenstaten og Myanmar. Til sammen kan det være snakk om 400 000 mennesker som ønsker å vende tilbake til sine hjemsteder, om det skulle bli enighet om en varig fredsavtale.
I Karen-området er det betydelige mangler på infrastruktur, skole- og helsetilbud. En repatriering av flyktninger vil sannsynligvis være avhengig av internasjonal tilstedeværelse i form av militære FN-observatører, minerydding i aktuelle områder, og oppbygging av infrastruktur, skole- og helsetilbud.
En er ikke kjent med at det foreligger noen konkrete repatrieringsplaner fra FNs eller det øvrige internasjonale samfunnets side.