Audun Lysbakken (SV): Er det næringsministeren eller helse- og omsorgsministeren som gjengir regjeringens syn på lovligheten av løpende avtaler korrekt?
Begrunnelse
I svar 25. februar fra næringsministeren på spørsmål fra undertegnede heter det:
«Regjeringen jobber også aktivt med å avklare handlingsrommet for å inngå langvarige og løpende avtaler ved offentlige anskaffelser av helse- og sosialtjenester.»
I debatt i Stortinget om bruken av anbud i rusomsorgen uttalte helse- og omsorgsministeren følgende, ifølge Stortingets referat:
"Så bruker en også begrepet «tidsavgrensete avtaler». Ja, det er også et retorisk grep, for langsiktige avtaler, som jeg også har gitt i oppdrag til helseforetakene å ha – langsiktige og forutsigbare avtaler – vil uansett måtte innebære nye innkjøp i løpet av en tidsperiode som sannsynligvis er rundt det som Helse Vest har lagt seg på, dvs. seks pluss to år, altså åtte år. Da er det mer forutsigbart for de ideelle aktørene, tror jeg, å vite at det er seks pluss to år enn å forholde seg til det veldig diffuse begrepet «langsiktige avtaler», som i realiteten vil innebære akkurat det samme. Og som Audun Lysbakken utmerket godt vet: Tidsuavhengige avtaler finnes ikke, en må gjøre nye innkjøp, hvis ikke bryter en det offentlige innkjøpsregelverket, og det har jeg ikke sett at noen partier har tatt til orde for."
Det kan se ut som om de to statsrådene har ulik oppfatning omkring lovligheten av å inngå løpende avtaler med ideelle aktører.
Ifølge næringsministeren forsøker regjeringen å avklare handlingsrommet for slike avtaler innenfor det kommende EØS-regelverket. Ifølge helse- og omsorgsministeren er slike avtaler ikke lovlige i dag.