Gunnar Gundersen (H): Dagens Næringsliv skriver i et oppslag den 19.4 under overskriften "Toppsjefene tør ikke melde korrupsjon" at "Det er (i Norge) ikke etablert noe system for frivillig rapportering av korrupsjonshendelser, slik det er i flere andre land". Korrupsjonsbekjempelse er viktig. Det er svært sentralt at selskapene selv har en høy beredskap på dette og det å senke terskelen for å si ifra og varsle om mistanke, virker fornuftig.
Kjenner statsråden lovverket i andre land og er det aktuelt å se på tilsvarende system for Norge?
Begrunnelse
Korrupsjon er en helt sentral utfordring for ethvert samfunn og norske selskaper har et stort ansvar for å unngå å bidra til å bekjempe korrupsjon og til å unngå at korrupsjon utvikler seg i de land de opererer. Vi vet at det er nær sammenheng mellom f.eks. velstandsnivå, vekstkraft og bærekraftig utvikling og korrupsjon. Dersom DNs overskrift representerer noe i nærheten av sannheten og det er slik at norske toppsjefer vegrer seg for å melde korrupsjonsmistanker, fordi det ikke finnes måter å gjøre dette på uten at risikoen er for høy for selskapene de leder, vil det virke hemmende på kampen mot korrupsjon.
Det er derfor god grunn til å se på hva slags varslingsmulighet man har i andre land som senker selskapenes risiko og dermed terskel for selv å si ifra.