Karin Andersen (SV): Emily Stange fra Minnesota har en mastergrad i jordmorfaget fra Universitetet i Utah, har 12 års erfaring både som sykepleier og jordmor fra flere amerikanske sykehus, men får ikke godkjenning i Norge til tross for at flertallet av de sakkyndige som har uttalt seg i saken mener hun er mer enn godt nok kvalifisert som jordmor i Norge. Norsk utdanning på feltet har også endret seg siden reglene ble laget.
Tar helseministeren initiativ til endring av reglene så denne kompetansen ikke sløses vekk?
Begrunnelse
Emily Stange fra Minnesota har en mastergrad i jordmorfaget fra Universitetet i Utah. I tillegg har hun 12 års erfaring både som sykepleier og jordmor fra flere amerikanske sykehus.
Etter hun flyttet til Lillehammer for tre år siden med sin familie har hun kjempet for å få utdannelsen sin godkjent av norske myndigheter.
Men selv om flere norske eksperter klassifiserer 39-åringen som «overkvalifisert» mener Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) at 39-åringen ikke kvalifiserer for en jobb på norske sykehus.
Avslaget kom til tross for at flertallet av de sakkyndige som har uttalt seg i saken mener hun er mer enn godt nok kvalifisert som jordmor i Norge. saksbehandlingen av søknader fra helsearbeidere utenfor EØS-området.
Gunn Rognstad, studie- og forskningsdirektør ved Høgskolen i Gjøvik forklarer at dagens sykepleierutdannelse baserer seg på nye pedagogiske arbeidsmetoder, som ikke direkte kan overføres til antall timer.
- Utdanningen baserer seg på problembasert læring, veiledning, gruppearbeid, obligatoriske arbeidskrav og så videre. Helheten er mer enn god nok i den utdanningen Stange har.
Instituttleder Anne Marie Gran Bruun og studiekoordinator Kirsten Eika Amsrud ved Høgskolen i Vestfold har begge uttalt seg som sakkyndige i nemndas behandling av Emilys søknad. De er oppgitt over nemndas beslutning.
- Det vi opplever når Stange nå har fått det andre avslaget, er at vi ikke har nådd fram med helhetsforståelsen vi ønsket å formidle til nemnda, sier Eika Amsrud til NRK.
Alle mener selvsagt at pasientsikkerheten er viktigst og at den blir ivaretatt. Saken handler om å modernisere regelverket slik at det både ivaretar det hensynet, men også forholder seg til endringer i utdanning og riktig bedømmelse av kvalifikasjoner, noe som ikke alltid kan leses ved telling av timer.