Audun Lysbakken (SV): Vil statsråden ta opp overlegenes bekymringsmelding med ledelsen i Helse Nord og UNN, og vil han sikre at ansatte ved UNN trygt kan ta opp problematiske forhold, samt at sanksjoner og trusler om oppsigelse aldri blir brukt mot ansatte som kritiserer ledelsen?
Begrunnelse
42 overleger fra Tromsø, Narvik og Harstad har ifølge TV2 underskrevet en bekymringsmelding om forholdene ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Bekymringsmeldingen er sendt til styreleder i Helse Nord og til helseministeren. Legene kommer med en svært sterk tilbakemelding om konsekvensene av dagens styringssystem i sykehusene. De varsler om innsparinger og kutt som rammer pasientsikkerheten. De advarer mot omorganisering som tvinges igjennom, til tross for faglige advarsler. Og de rapporterer om en fryktkultur hvor leger ikke tør ta opp problematiske forhold, i frykt for represalier. Ifølge legene opplever tillitsvalgte ved UNN sanksjoner og trusler om oppsigelse.
Bekymringsmeldingene er et tydelig vitnesbyrd om svakhetene ved foretaksmodellen som norske sykehus i dag styres etter. Beslutninger forankres i for stor grad i hensynet til økonomi, og baseres i for liten grad på faglighet. Finansieringssystemet med stor grad av innsatsstyrt finansiering bidrar også til å sette faglig skjønn til side. Den politiske styringen av sykehusene er svak, mens ledelsen i foretakene har store fullmakter. Dette bidrar til liten åpenhet.
Regjeringen har et annet syn på foretaksmodellen enn SV, og det har undertegnede respekt for.
Det må likevel være fullstendig uakseptabelt at ansatte og tillitsvalgte opplever at det ikke er kultur for å si i fra. Det er et politisk ansvar å sikre at ansatte i det norske helsevesenet tør å snakke åpent om utfordringene de møter i sin arbeidshverdag.