Hans Fredrik Grøvan (KrF): Mener statsråden at turer arrangert av foreldre i samarbeid med elevene til konsentrasjonsleirene i Polen hvor finansieringen har foregått ved hjelp av dugnad og innsamlinger ikke skal kunne gjennomføres ved at elevene får innvilget permisjon fra skolen for det aktuelle tidsrommet, og hvis statsråden er av den oppfatning at det ut fra dagens regelverk ikke kan gis permisjon til denne type formål, vil da statsråden ta et initiativ til å endre regelverket slik at dette kan være mulig å gjennomføre i framtida?
Begrunnelse
Skoleelever i Vennesla har gjennom flere år reist til konsentrasjonsleire i Polen på dannelsesreise for å skaffe seg kunnskap om den forbrytelse som her skjedde mot menneskeheten under 2. verdenskrig. Elever og foreldre har stått fram og gitt uttrykk for de sterke og varige opplevelsene disse reisene har skapt i unge menneskers liv. Når vi da fortsatt opplever at dette hatet som var grunn til den tragedien som utspant seg i disse konsentrasjonsleirene fortsatt lever i vårt land og Europa i dag, er det viktig at man lar de unge få anledning til å skaffe seg kunnskap som kan danne grunnlag for sunne og gode holdninger til disse dagsaktuelle problemstillingene.
Flere undersøkelser i vårt land og ellers i Europa har klart dokumentert at klare antisemittiske holdninger lever i beste velgående. Dette hatet er på ingen måte utryddet i vår verdensdel. Vi opplever at det stadig dukker opp i nye forkledninger. Brente synagoger, drap av jøder på besøk til et jødisk museum i Belgia nylig, sammen med en økende frykt blant jøder for å gå med symboler som identifiserer hvilken folkegruppe de tilhører er sterke manifestasjoner på hvor sterke og dagsaktuelle problemstillingene knyttet til antisemittisme er i vårt samfunn anno 2014.
Det er viktig at unge mennesker i både Vennesla og resten av vårt land får muligheten til å lære av historien slik at de unge skal slippe å gjenta den.
Gjennom flere år har det vært en tradisjon for at foreldre i Vennesla får arrangere denne type dannelsesreise til Polen. Det har vært vanlig å gi elevene etter søknad permisjon. Fra og med inneværende år, ser denne praksisen ut til å bli endret på grunn av nye tolkninger av skolens reglement for permisjon. Det er også brakt i erfaring at fylkesmennene praktiserer permisjonsordningen for denne type reiser ulikt, viser til Fvn. 10.06.14. Situasjonen har skapt stor usikkerhet og vanskeliggjort mulighetene for å kunne gjennomføre denne type reiser for framtida.