Jenny Klinge (Sp): I Nordre-Buskerud politidistrikt har man gjennomført omorganisering av lensmannskontorene. Ved Krødsherad lensmannskontor er lensmannen ikke erstattet. Ved Sigdal lensmannskontor sitter man kun igjen med en lensmann og en sivilt ansatt, som er satt til å utføre kontorets oppgaver. Lensmannskontorene er derfor tappet for ressurser de siste årene.
Finner justisministeren dette akseptabelt?
Begrunnelse
Ved interpellasjonsdebatt i Stortinget tidligere i vår uttalte justisministeren at sniknedlegging av lensmannskontor ikke var akseptabelt. Skal lensmannskontorer legges ned, må man følge fremgangsmåten gitt i politiloven § 16 første ledd.
I Sigdal kommune er man bekymret for beredskapen, i og med at man ikke har operativt personell igjen i kommunen. Responstiden blir således svært lang. Lokalt føler man seg satt på sidelinjen.
I Sigdal kommune er kontorets åpningstid redusert med 10 timer pr uke. All operativ tjeneste og etterforskning styres fra Hønefoss. Sigdal er 842 km2, har 3 530 fastboende og 4 500 hytter fordelt over hele arealet. Avstanden til Hønefoss, Ringerike er 70-100 km avhengig av hvor du er i kommunen, og det vil ta ca. 1 times kjøring til kommunesenteret, og ca. 2 timer til fjellområdene der de fleste hyttene ligger.
Lensmannskontorene er selve bærebjelken i lokal beredskap.
For at lensmannen skal kunne gjøre jobben sin, er han avhengig av å være ute i felten, og ha operativt mannskap. Strukturendringen har medført at man mister helheten i politiarbeidet.
Stortinget skal i løpet av høsten behandle politireformen. Da skal politikerne fastsette hvordan de vil at politi-Norge skal se ut. Dette må politimesterne forholde seg til, og ikke foregripe.