Iselin Nybø (V): Ser statsråden behovet for at «jurist» kan bli en beskyttet tittel, i likhet med eksempelvis sivilarkitekt og siviløkonom, slik at den kun kan benyttes av personer med en cand.jur-grad eller en master i rettsvitenskap?
Begrunnelse
Jusstudiet var tidligere et seksårig embetsstudium som gav den akademiske tittelen cand.jur. For en tid tilbake ble studiet, sammen med en rekke andre studier, endret til en femårig mastergrad i rettsvitenskap.
Den siste tiden har flere utdanningsinstitusjoner tilbudt en treårig bachelorgrad i rettsvitenskap, og disse studentene begynner nå å bli ferdige med sine studier og skal søke jobb. Dette medfører enkelte utfordringer med hensyn til hvem som bør kunne kalle seg «jurist». Tradisjonelt har «jurist» vært knyttet til en fem-/seksårig utdannelse, og er nok også noe mange forbinder med lang utdanning og høy kompetanse både hva gjelder juridiske kunnskaper og kunnskap om juridisk metode.
Etter undertegnedes syn er det betydelig forskjell på en juridisk bachelorgrad og en mastergrad/cand.jur-grad, og tittelen «jurist» bør forbeholdes dem som innehar en mastergrad/cand.jur-grad.
Undertegnede er for øvrig kjent med at enkelte har ytret seg om at det kan være hensiktsmessig med en egen definisjon av hvem som kan benytte tittelen jurist i den nye advokatloven som er under utarbeidelse, og imøteser også statsrådens eventuelle betraktninger om dette.