Marianne Aasen (A): Landets universitet og høgskoler har store summer ubrukte midler på bok og avsetningene øker år for år. Ved utgangen av 2013 hadde universitets- og høgskolesektoren totalt fem milliarder kroner på bok. Dette i følge nettavisa Khrono. Samtidig er det behov for både mer og bedre forskning samt bedre kvalitet i undervisningen.
Er kunnskapsministeren komfortabel med dette og er det en ønsket utvikling?
Begrunnelse
Ved utgangen av 2013 hadde universitets- og høgskolesektoren totalt fem milliarder kroner på bok. Av disse pengene utgjør bevilgninger fra Kunnskapsdepartementet og virksomhetskapital (overskudd av oppdragsforskning bl.a.) 3,7 milliarder kroner.
De resterende 1,3 milliarder kronene er avsetninger knyttet til gaver og bevilgninger fra andre, blant annet Forskningsrådet.
Stadig større del av pengene universiteter og høgskoler lagrer på bok hvert år, er midler de ikke kan forklare hvorfor står ubrukte.
Fra 2009-2013 har posten «ikke-spesifiserte avsetninger» vokst fra 900 millioner til 2,3 milliarder for universiteter og høgskoler. I følge nettavisa Khrono har utdanningsinstitusjonene problemer med å forklare hva de har tenkt å bruke disse pengene til, og summen utgjør nesten halvparten av de totale reservene i sektoren, som nå er på fem milliarder kroner.