Kari Kjønaas Kjos (FrP): Flere barn med behov for langvarige, koordinerte helsetjenester får dette på en barneavdeling på sitt nærsykehus. Når barnet fyller 18 år, mister barnet tilbudet ved barneavdelingen.
Vil helseministeren se på unntaksordninger for særskilte tilfeller der barn som gjennom hele livet har blitt fulgt opp av en barneavdeling på sykehus, får fortsette med dette tilbudet også etter fylte 18 år?
Begrunnelse
Jeg har blitt kontaktet av en mor med et "barn" med flere sjeldne sykdommer og en forventet levetid på ett til to år til. "Barnet" og pårørende har kun forholdt seg til en barneavdeling på et sykehus på Sørlandet der de har tilbragt mellom 100 og 160 døgn i året på kontroller og behandlinger. Ettersom "barnet" nå har fylt 18 år skal behandlingen heretter foregå på inntil fire forskjellige sykehus, og i verste fall på åtte forskjellige avdelinger. Barnelegen ved sykehuset mener det er uforsvarlig at «barnet» ikke skal få ha sin avsluttende del av livet rundt mennesker «barnet» kjenner godt, og som gjennom flere år har opparbeidet seg kunnskap og kompetanse på "barnets" særskilte problemstilling. Situasjonen blir med dette beklagelig, både for "barnet" som fortsatt er på spedbarnsstadiet i utvikling, og for de pårørende. Dette oppleves som utrygt for «barnet» og uholdbart for mor som forsøker å stå i arbeid.
For de få barna som har levd sine liv med stadige innleggelser på barneavdelinger, og der livet nærmer seg slutten like etter fylte 18, etterlyser mor at barnet bør få fortsette å få helsetjenester ved barneavdelingen, dersom barnelegen mener dette er hensiktsmessig for barnet og pårørende.