Anders Tyvand (KrF): Ifølge SSB kan Norge i 2030 ha behov for 50 prosent flere ansatte i omsorgssektoren enn i dag. Da er det viktig å rekruttere folk inn i helsefaglig utdanning. I år er det flere enn før som ønsker å bli sykepleiere. Ved sykepleierutdanningene er det registrert 2,4 førstevalgsøkere per studieplass.
Hvordan vurderer statsråden kapasiteten ved helse- og omsorgsfaglige utdanninger, og hvordan vil regjeringen sikre god nok kapasitet i utdanningssystemet til å dekke fremtidens behov?
Begrunnelse
I stortingsmeldingen Morgendagens omsorg (Meld. St. 29, 2012-2013) pekes det på et sterkt økende behov for ansatte i helse- og omsorgsyrker fram mot 2030 og 2050. Framskrivninger basert på tall fra Statistisk Sentralbyrå, viser at behovet for antall årsverk i omsorgssektoren kan øke med nærmere 50 prosent eller om lag 60 000 årsverk fram mot 2030, og mer enn fordobles fram mot 2050.
I lys av dette har det fra ulike hold blitt uttrykt bekymring for rekrutteringen av nye ansatte til helse- og omsorgsyrker, og til utdannelser som gir helsefaglig kompetanse.
Tall fra Samordna Opptak, viser at flere enn før ønsker å bli sykepleiere. Ved årets opptak til sykepleierutdanningene er det registrert 10 518 førstevalgsøkere til 4 452 studieplasser. Det tilsvarer 2,4 førstevalgsøkere per studieplass, og utgjør en økning på nesten 11 prosent fra i fjor.
Høgskolen i Buskerud og Vestfold har 320 finansierte studieplasser innenfor sykepleierutdanningen. Når disse plassene er fylt opp, står mer enn 1100 kvalifiserte søkere på venteliste.
Det er svært positivt at flere ønsker å bli sykepleiere. Nå er det viktig at utdanningsinstitusjonene også har kapasitet til å utdanne nok kandidater til å dekke fremtidens behov for arbeidskraft i helsesektoren, og at det tilrettelegges for nok praksisplasser i spesialisthelsetjenestene og kommunene.