Ruth Grung (A): Musikkterapi har de siste årene etablert seg som et spennende forskningsbasert disiplin med dokumentert positiv effekt spesielt innen psykisk helsevern, men også med stort potensial innen rusbehandling. Helsedirektoratet sine nye retningslinjer tilrår derfor sterkt bruk av musikkterapi basert på høyeste evidensnivå.
Hvordan vil helseministeren følge opp musikkterapi som eget satsingsområde i rus- og psykisk helse i 2015?
Begrunnelse
Helsedirektoratet sine nye psykoseretningslinjer gir musikkterapi tilråding gradering A, basert på høyeste evidensnivå.
"Musikkterapi fremmer tilfrisking, og behandlingen bør starte i en så tidlig fase som mulig med henblikk på å redusere negative symptomer. Behandlingen må utføres av terapeuter med godkjent utdanning innen musikkterapi" (Helsedirektoratet 2013 s.17 og 70. Retningslinjene presiserer også at:
"Musikkterapi er like effektivt for pasienter som er innlagt på døgnenheter, som for dem som får poliklinisk behandling" og: "forskning viser at musikkterapi både kan inngå i behandling innen psykisk helsevern og i kommunalt arbeid".
Helsedirektoratet sin tilråding bygger på norsk og internasjonal forskning på musikkterapiens effekter, som viser at musikkterapi fremmer motivasjon og deltagelse, emosjonell kontakt, sosial kommunikasjon og opplevelse av mestring og av fellesskap. Musikkterapi har stort potensial for å forbedre helsevesenet med større vekt på å mobilisere egne personlige ressurser og gi bedre oppfølging i overgangen mellom institusjon og hverdagsliv.
Forskningsmiljøet fremhever spesielt tre institusjoner innen helsevern som har lang erfaring og gode resultater med bruk av musikkterapi. Det er Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo, Bjørgvin DPS i Bergen og Nordfjord psykiatrisenter. Musikkterapeutene benyttes både i utredning, behandling og oppfølging.
Helsedirektoratet signaliserer interesse for å støtte musikkterapeutisk tjeneste- og kompetanseutvikling både innen psykisk helsearbeid/helsevern og rusbehandling. I tillegg kommer nåværende og fremtidige musikkterapitjenester for barn, unge og eldre mennesker.
Helsedirektoratet har fulgt opp med å gi økonomisk støtte for implementering av de faglige retningslinjene, men det dekker ikke behovet for kompetanse og nytekning i behandlingstilbudet. Tiden bør være moden for en mer offensiv strategi som sikrer en mer systematisk implementering av musikkterapi mot flere pasientgrupper, tidligere intervenering og mer bruk i kommunalt helsearbeid.
Tilgang på kompetanse er også en utfordring. Det utdannes i dag kun 24 kandidater i året (12 ved Norges Musikkhøyskole og 12 ved Griegakademiet). Det er langt fra å dekke det fremtidige behovet. Det bør også settes av mer midler til forskning og spesielt følgeforskning samt effekt mot nye grupper slik som rusavhengige, eldre og barnevern.