Torstein Tvedt Solberg (A): Dagsrevyen meldte 16. september om at om lag 6 000 kan miste jobben i leverandørindustrien på grunn av kutt i oljebransjen. Permitteringsregelverket har i slike tider bidratt til å unngå store mengder oppsigelser, og gi bedriftene mer tid slik at de ikke må handle forhastet.
Vil statsråden revurdere de vedtatte innstrammingene i permitteringsregelverket, nå når pilene peker nedover, og bidra til at flere arbeidsplasser ikke går tapt?
Begrunnelse
I statsbudsjettet for 2014 foreslo regjeringen å endre arbeidsgiverperioden ved permittering fra 10 til 20 dager, som skal gjelde for både hel og delvis permittering. Samtidig reduserer regjeringen permitteringsperioden fra 30 til 26 uker. Forslaget har doblet bedriftenes kostnader ved permittering, og regjeringen begrunnet endringen i de gode tidene som var da. Flere bedrifter har i den siste tiden varsler at de må benytte seg av oppsigelser i stedet for permitteringer. Odd Inge Godhavn, leder i Fellesforbundet Avdeling 25 i Stavanger og omegn, melder i Aftenbladet om 1 500 oppsigelser per dags dato i deres område alene. Resultat av oppsigelsene er at bedriften miste verdifull kompetanse. Permitteringsregelverket har historisk bidratt til å unngå at arbeidsplasser går tapt når pilene midlertidig peker nedover. I dagens situasjon virker det ikke som permitteringsregelverket har samme avdempende effekt, noe som er sterkt beklagelig, spesielt for de familiene som opplever at far eller mor mister jobben. Dette er realiteten for tusenvis av arbeidstakere på Vestlandet, og med slike antall står ikke andre jobber og venter. Tempoet det skjer i er dramatisk og viser behov for snarlig handling.