Karin Andersen (SV): Situasjonen i Irak og Syria er prekær, og det er mange flyktninger i Norge som er bekymret for sine familiemedlemmer, og ønsker at de skal omfattes av kvoten for overføringsflyktninger.
Hvordan kan flyktningene i Norge gå fram for å sørge for at familiemedlemmene blir vurdert av UDI når kvoten skal settes sammen, bør det sendes en forespørsel både til UDI og UNHCR, og hvordan vil statsråden sikre at familiemedlemmer av flyktninger som er bosatt i Norge kan bli vurdert i kvoteutvelgelsen nå som retningslinjene vurderes?
Begrunnelse
I retningslinjene for arbeidet med overføringsflyktninger står det at "UDI skal, etter å ha fått innspill fra IMDi og andre, foreslå sammensetning av kvoten. Det skal i forslaget tas hensyn til UNHCRs vurderinger av hvilke grupper som har behov for gjenbosetting i Norge og til kommunenes kapasitet til å gi egnete tilbud. UDI og IMDi avgjør hvordan disse hensynene best avveies."
I utlendingsforskriften § 7-6 annet ledd om overføringsflyktninger, går det fram at:
Instanser som kan anmode om at en utlending skal gis innreisetillatelse etter lovens § 35 første ledd, er:
a) FNs høykommissær for flyktninger,
b) norsk utenriksstasjon,
c) andre mellomstatlige organisasjoner,
d) internasjonale straffedomstoler Norge har inngått vitnegjenbosettingsavtale med, og
e) norske frivillige organisasjoner i samsvar med retningslinjer som gis av departementet.
Så er det uklart for mange om det da bør sendes en anmodning til UNHCR eller til UDI, eventuelt begge eller andre instanser, for å sikre at familiemedlemmene kan bli vurdert i kvoteutvelgelsen.