Ketil Kjenseth (V): Mange pasienter med livstruende sykdommer venter i uforholdsmessig lang tid på MR-undersøkelser ved Rikshospitalet. Sykehuset veileder ikke pasienter til private røntgeninstitutter som Helse Sør-Øst RHF har avtale med, og en del MR-undersøkelser er også avhengig av helt spesielle protokoller som de private ikke har kompetanse til.
Hva vil statsråden gjøre både på kort og lang sikt for at slike flaskehalser blir eliminert og at det investeres i nytt radiologisk utstyr ved Rikshospitalet?
Begrunnelse
Situasjonen med liten kapasitet, gammelt og slitt utstyr og sviktende kundeservice for å utføre MR-diagnostikk på Rikshospitalet (RH), Norges nasjonale sykehus, er kritikkverdig. I de siste 4-5 år har ikke Rikshospitalet hatt kapasitet til å utføre nødvendig antall MR-undersøkelser, hverken for inneliggende pasienter eller for pasienter i poliklinikkene ved Rikshospitalet. Som et resultat av dette svekkes produksjonen ved sykehuset betydelig, pasienter med livstruende sykdommer får utsatt operasjoner, de må selv orientere seg om private røntgentilbud og Radiologisk avdeling ved RH veileder ikke pasienter videre til private røntgentilbud. Det finnes heller ikke informasjon på Oslo Universitetssykehus sine nettsider om de avtaler som finnes med private røntgentilbud.
At en MR-maskin nå har brutt helt sammen, gjør situasjonen prekær. Jeg leser i media at ny maskin kommer mot slutten av året. Den nye maskinen vil alene ikke løse de store kapasitets-problemene som har pågått i mange år. Det virker ikke som om det er investert kontinuerlig i nytt radiologisk utstyr siden Nytt rikshospital åpnet i år 2000. Ansatte ved RH forteller at mange undersøkelser fra lokalsykehus er utført på langt mer avansert utstyr enn det som finnes på RH. Dette er tankevekkende, når Rikshospitalets Nasjonale tjenester i spesialisthelsetjenesten krever den mest avanserte billeddiagnostikk og spesielle protokoller for å utføre dem. I tillegg er også CT-utstyret gammelt, slik at ansatte vegrer seg for å benytte dette på barn på grunn av mye stråling fra gammelt utstyr. Videre har jeg blitt fortalt at det er investert i en PET-skanner som står ubrukt, fordi det ikke finnes personell med kompetanse til å betjene utstyret. Igjen - det går særlig ut over barn. Dette vitner om mangel på helhetlig struktur og pasientflyt og fravær av en kompetanse - og investeringsplan i sykehuset.