Bård Vegar Solhjell (SV): Vil regjeringen undersøke ulike muligheter (inkludert vurdere om kurderne selv kan bistå) for å få inn hjelp til Rojava, og vil Norge ta et spesielt ansvar for at de kurdiske områdene nord i Syria prioriteres når den internasjonale hjelpeinnsatsen trappes opp?
Begrunnelse
Frem til september i år klarte Rojava (Syrisk kurdistan) det den irakiske hæren ikke gjorde; å slå tilbake angrep fra ISIL. Dette endret seg med oppstarten av amerikanske angrep i Irak da ISIL trakk vestover og gradvis erobret store områder i nordlige Syria.
I dag føres harde kamper mellom ISIL og kurdiske styrker, supplert med amerikanske bombetokter rundt byen Kobane (Ayn al-Arab på arabisk). Angrepene har ødelagt vann, og elektrisitetsforsyninger og byen er i praksis isolert. 160 000 kurdere har flyktet over grensen til Tyrkia. Byen med 400 000 innbyggere er nå i ferd med å falle i ISILs hender og det er forventet at flyktningstrømmen vil øke.
Dersom byen faller kan man risikere en situasjon tilsvarende Sinjar i Irak som for alvor viste verden ISILs brutale taktikk, kvinner ble misbrukt og solgt og menn som nektet å konvertere ble brutalt drept. Men i Rojava finnes ingen fjell å søke tilflukt i, og antallet sivile er langt høyere.
Norge har bevilget 200 millioner kroner i bistand til Irak i 2014 og 788 millioner til Syria. Selv om det kan være vanskelig å komme til i krigssonen har vi som stor giver et ansvar for at hjelpen kommer frem.