Hans Fredrik Grøvan (KrF): Vil statsråden ta et initiativ for å endre dagens regelverk i forhold til mangel på rett til arbeidsavklaringspenger for personer som er mindre enn 50 % sykemeldt?
Begrunnelse
Flere mennesker i yrkesaktiv alder opplever når de blir sykemeldt over lengre tid å måtte forholde seg til et regelverk som ikke tilgodeser den arbeidslinja man ellers ønsker å legge opp til i samfunnet.
I oppslag i Fvn 16. og 17.01.2014 presenteres en problemstilling hvor vedkommende har vært sykemeldt i 1 år fra 100 % stilling. Etter at sykeperioden er over, makter vedkommende å gå tilbake i 60 % stilling. Regelverket for arbeidsavklaringspenger fungerer da slik at vedkommende ikke har rett til arbeidsavklaringspenger fordi han jobber mer enn 50 %. Hadde vedkommende imidlertid valgt å tre inn i 50 % jobb eller mindre, hadde han hatt rett til disse pengene i inntil 4 år.
Vedkommende opplever at han blir straffet økonomisk fordi han velger å forsøke å jobbe så mye som helsen hans tåler.
Det er gode grunner til å tro at personen som står fram i denne artikkelen ikke på noen måte er den eneste som opplever å være i en slik situasjon. Selv om det kan være vanskelig å fange alle tilfeller inn i et velfungerende regelverk når mennesker ikke lenger kan jobbe i full stilling, er det virkelig grunn til å stille spørsmål om ikke de påviste hull i dagens regelverk bør føre til endringer slik at regelverk og praksis kan oppmuntre til at flest mulig står lengst mulig i størst mulig stillingsprosent. Et regelverk som bidrar til å skape en situasjon for enkeltpersoner som gir lavere inntekt med 40 % sykemelding enn om en hadde vært 50 % sykemeldt, synes sterkt urettferdig og helt urimelig.
Det bør være i samfunnets interesse å følge arbeidslinja også i denne type saker og ikke straffe personer for å jobbe så mye de kan.