Ruth Grung (A): Vi har fått en rekke bekymringer på innholdet i den nye legespesialiteten i mottaksmedisin. Det er viktig at den er tilpasset norske forhold. Rett kompetanse vil bidra til at den akuttmedisinske kjeden blir bedre. Akuttmottak er helsevesenets akilleshæl og av vesentlig betydning for rett og god behandling. Det er derfor i samfunnets interesse at vi får en bred debatt og ikke overlater avgjørelsen til Helsedirektoratet.
Vil stortinget bli involvert i prosessen med ny spesialitet i mottaksmedisin?
Begrunnelse
Akuttmottakene er på mange måter helsevesenets akilleshæl. Det pågår mye bra arbeid for å organisere tjenesten bedre med å ta i bruk ny kunnskap, teknologi og medvirkning. Tverrfaglig utredninger er avgjørende for å stille rett diagnose tidlig. Kompetanse er av vesentlig betydning for å få den akuttmedisinske kjeden til å holde sammen. Det er viktig å ta hensyn til norske forhold med legevakt og fastleger.
Leger ved flere akuttmottak er svært skeptisk til en løsning der indremedisinsk spesialitet skal danne grunnlaget for en fremtidig spesialitet i mottaksmedisin. Det er bare 8 land i EU som ikke har en selvstendig spesialitet i akuttmedisin.
Vi vet ikke hva som ligger til grunn for helsedirektoratets valg. Det vil være svært uheldig om man lander på et forslag som ikke har respons hos de som arbeider innenfor feltet i dag.
Det bør være i det offentlige interesse å ha full åpenhet om grunnlaget for valg av kompetanse og retning innenfor et så viktig del av helsevesenet. Helseministeren var tydelig under valgkampen på at han ønsket å involvere stortinget i utforming av det fremtidige helsevesen.
Dette er sikkert en sak som statsråden har fullmakt til å bestemme, men i og med at det er så ulike syn, så vil det være klokt å forankre den via Stortinget.