Martin Henriksen (A): Vil justisministeren i større grad enn til nå å legge mer vekt på humanitære og menneskelige hensyn, eksempelvis sykdom, i spørsmål om utsendelse av barnefamilier og i saker der barn er involvert, og vil statsråden gi politiske føringer til UDI om å legge mer vekt på slike hensyn?
Begrunnelse
Organisasjoner som jobber innen asyl- og flyktningefeltet beskriver en økt takt på utsendelser og klar innstramming av praksis det siste året. Selv om det i følge justisministeren ikke er gitt politiske føringer om å prioritere retur av familier med lang oppholdstid, er konsekvensene i følge NOAS at flere lengeværende barn enn tidligere blir tvangsutsendt. NOAS mener også at mange barn som kan kvalifisere for opphold etter nye regler blir tvangsreturnert.
I Stortingsmelding 27 om barn på flukt, samt Stortingets møte 20. november 2012, med samme tema er det rettet fokus på barnekonvensjonen og barns beste som en sterk føring.
I Innst. 57 S -2012-2013 fra Stortingets kommunal- og forvaltningskomite kan leses på side 11 hva flertallet understreket: ”i visse sammenhenger vil hensynet til barnets beste være så tungtveiende at det ikke vil være adgang til å legge avgjørende vekt på innvandringsregulerende hensyn”.
Utlendingsmyndighetene har mulighet til å gi opphold på humanitært grunnlag, basert på de individuelle forholdene i hver enkelt sak. Det er den til enhver tid sittende regjering og utlendingsmyndighetene som har ansvar for å vurdere hva som er et tilstrekkelig grunnlag for opphold.