Eirik Sivertsen (A): Prosessindustrien i Nordland eksporterer for ca. 12 milliarder pr år og sysselsetter flere tusen. Industrien er et viktig grunnlag for videreutvikling av klimavennlig teknologi.
Hvorfor er det viktigere å transportere energien enn å videreforedle den nært produksjonsstedet, på hvilken bakgrunn hevder statsministeren at det økonomiske tyngdepunktet er flyttet nordover og hvor mener hun det økonomiske tyngdepunktet i nord er?
Begrunnelse
Denne uken la statsministeren fram regjeringens statusrapport om nordområdene, "nordkloden". Statsministeren vektla i sine presentasjoner betydningen av næringslivet og mulighetene for videreutvikling. Dette er også fremhevet som et av de prioriterte områdene til regjeringen i rapporten.
Prosessindustrien er en av de aller viktigste næringene i Nord-Norge. Den videreforedler ren elektrisk kraft til viktige eksportvarer med høyere verdi. Det er rom for både å videreutvikle dagens prosesser og å starte opp nye kraftkrevende produksjoner, som f.eks. magnesiumsverk eller datalagringssentra.
Statsministeren er sitert hos NRK på at "Transport av energien er den største utfordringen i nord." Dette er en helt annen strategi enn å satse på videreforedling av kraft nært produksjonsstedet.
Nordland er det klart viktigste eksportfylket i landsdelen.
Prosessindustri, fiskeri, leverandørindustri og havbruk er viktige sektorer. Statsministeren er også sitert hos NRK på "Det økonomiske tyngdepunktet er flyttet lenger nord. Finnmark er et helt annet fylke i dag enn for 10 år siden."
Det har heldigvis vært en betydelig utvikling i hele landsdelen de siste 10 årene, også i Finnmark. Det er likevel uklart på hvilket grunnlag statsministeren bygger sitt utsagn på.