Karin Andersen (SV): Statens hovedtariffavtale 5.9 Seniorpolitiske tiltak sier: Arbeidsgiverne i staten må legge til rette for at arbeidstakerne kan stå lenger i arbeid. Seniorpolitiske tiltak er viktig for å få arbeidstakerne til å utsette sin fratreden. I SSB planlegges nå nedbemanning med begrunnelse: vi har fått en skjev alderssammensetning og at vi på en del områder mangler riktig kompetanse.
Mener finansministeren det er greit at staten sier opp eldre arbeidstakere, tar inn yngre, og bidrar til å støte eldre ut av arbeid?
Begrunnelse
Jeg har merket meg at tidligere hovedtariffavtale inneholdt formuleringer som i større grad sikret at arbeidsgiver skulle hindre utstøting og sikre videreføring av kompetanse enn dagens tariffavtale. Det er derfor grunn til å stille spørsmål om endringen i ordlyd også betyr endring i praksis når det gjelder statens syn på eldre arbeidstakere. Tidligere lød paragrafen slik.
"5.9.1 Staten
Arbeidsgiverne i staten må legge til rette for at arbeidstakerne kan stå lenger i arbeid og ikke utstøtes fra arbeidslivet.
Seniorpolitiske tiltak er viktig for å få arbeidstakerne til å utsette sin fratreden, for å sikre videreføring av eldre arbeidstakeres erfaringskompetanse i den enkelte virksomhet og for å dekke behovet for arbeidskraft."
SSB er en svært viktig og stor arbeidsplass der deler av virksomheten ble besluttet Lagt til Kongsvinger som en viktig utlokalisering av statlig virksomhet
På avdeling Kongsvinger er det stor uro om kutt i stillinger fordi det i praksis vil bety at nedbemanningen får som resultat at en kvitter seg med eldre arbeidstakere. I bedriften er det stor turnover så det er fullt mulig å sikre behov for ny kompetanse gjennom det.
SSBs interne brev til ansatte bekrefter at i SSB har produksjonen økt, takket være at ansatte har bidratt til effektivisering og omstilling.
De sier selv at det har oppstått en slitasje og et kompetansegap i organisasjonen ved at vi i liten grad har erstattet dem som har sluttet. På noen områder er det for få medarbeidere, på andre områder kanskje for mange. Hovedbildet er at vi har fått en skjev alderssammensetning og at vi på en del områder mangler riktig kompetanse.
Hva bedriften har gjort for å kartlegge sin egen kompetanse, sikre ansatte kvalifisering for nye oppgaver og bevissthet rundt rekruttering av manglende kompetanse, vites ikke.
Uansett er det ikke akseptabelt at staten sier opp seniorer, når staten selv sier at flere må stå i arbeid lengre og at det er avtalefestet å arbeide for at ansatte utsetter sin fratreden. Det er vel ikke bare andre arbeidsgivere enn staten som skal ta ansvar for at seniorer faktisk har et arbeid.