Abid Raja (V): På hvilke måter vil statsråden sørge for økt bevissthet rundt folks plikt til å avverge kriminelle handlinger som vold og overgrep mot barn, og hvordan vil statsråden forsikre seg om at lovverket følges bedre opp, utover at dette kommer inn i mål- og prioriteringsrundskrivet til politi og påtalemyndigheter fra riksadvokaten?
Begrunnelse
I Aftenposten 18.11 i år kan vi lese at riksadvokaten vil vekke den sovende paragrafen 139 i straffeloven, som definerer avvergeplikten. Riksadvokaten ønsker at det rettes mer fokus mot paragraf 139 i etterforskningen av blant annet familievoldssaker. For å få til det sier assisterende riksadvokat, Knut Erik Sæther, at dette vil bli tatt inn i mål- og prioritetsrundskrivet for 2015. Rundskrivet fra Riksadvokaten gir politi- og påtalemyndighet direktiver om hvilke saksfelt som skal prioriteres. Familievoldssaker har vært prioritert i rundskrivet i flere år, og nå skal også fokus på § 139 inn i rundskrivet. Dette mener undertegnede er en riktig utvikling.
I tillegg til den generelle avvergeplikten som alle har etter straffeloven så har alle som arbeider med barn og unge en plikt etter barnevernlovens § 6.4 å melde mistanke om omsorgssvikt til barnevernet.
Til tross for et lovverk som klart definerer at folk har plikt til å avverge kriminelle handlinger, så vet vi at mange unnlater å gjøre sin plikt. Særlig gjelder dette våre aller mest sårbare, barn og unge som utsettes vold og overgrep. I media de siste årene har det vært en rekke saker hvor det kommer klart frem at det offentlige eller privatpersoner burde sett og grepet inn overfor barn som blir utsatt for kriminelle handlinger, uten at dette får konsekvenser i ettertid.
Effekten av lovverket vil ha svært liten virkning ved manglende anvendelse av både § 139 i straffeloven og § 6.4 i barnevernloven. Det svekker barns rettsikkerhet at paragrafene er så lite anvendt.