Ketil Kjenseth (V): Hvilke konsekvenser mener statsråden at anbefalingene om å bytte ut smør med plantemargariner med høyt innhold av transfett har hatt for folkehelsen, er det i dag grunnlag for å anbefale befolkningen å begrense inntaket av fett, og hvor sikker er statsråden på at de eksisterende kostanbefalingene vil forebygge sykdom?
Begrunnelse
Venstre er svært opptatt av hvordan vi kan forebygge utvikling av sykdom. I juni i år sto statsråden frem sammen med matindustrien for å samarbeide om reduksjon av salt, sukker og mettet fett. Våre helsemyndigheter har i mer enn femti år anbefalt oss å redusere både total mengde fett og mengden mettet fett. Et riktig kosthold er en sentral del i folkehelsearbeidet.
I en kronikk i Dagbladet 27. november i år skriver foreningen «Kostreform for bedre helse» at i de siste kostanbefalinger fra Helsedirektoratet (mars 2014) anbefales det ikke lenger at det totale fettinntaket reduseres til under 30 energiprosent slik vi er blitt anbefalt i femti år. Det er nå anbefalt at vi spiser opptil 40 prosent av energien fra fett. Dette var nivået for 50 år siden.
I kronikken fremkommer det også at våre myndigheter har anbefalt befolkningen å bytte ut mettet fett med transfett og at dette kan ha gitt økt forekomst av blant annet hjerte- og karsykdom. Det har lenge vært kjent at inntak av transfett er knyttet til hjerte- og karsykdom, og Danmark innførte begrensninger i mengde transfett i 2004. Norge innførte tilvarende begrensninger først i januar i år.