Jan Bøhler (A): Mange har påpekt at Campus Oslo-planen til ledelsen ved OUS ikke har støtte i Stortinget. Når OUS-direktøren skal svare på en VG-kommentar om dette, viser han i en artikkel i VG 22/1 til et oppdrag fra helseministeren i 2008 til Helse Sørøst om å slå sammen Oslo-sykehusene. Han skriver også at ingen helseministre har ønsket å stoppe dette arbeidet, og argumenterer sterkt for Campus Oslo.
Mener statsråden at 2008-oppdraget gir tilstrekkelig politisk avklaring av Norges største sykehusprosjekt, eller hvordan vil dette skje?
Begrunnelse
Da Stortinget besluttet å slå sammen Helse Sør og Helse Øst i Helse Sørøst i 2008 var en viktig del av begrunnelsen behovet for å samordne Oslo-sykehusene bedre. Men man var overhodet ikke inne på hva dette skulle bety for framtidas bygge- og rehabiliteringsprosesser.
Den første OUS-direktøren jobbet i nær to år med en løsning der mer av virksomheten skulle samles på Ullevåls område, og planen var at det var der de største investeringene skulle komme. Hun gikk av i juni 2011, etter at hun ikke fikk avklart investeringer på 17 milliarder til Ullevål-planene.
Det var først etter at ny OUS-direktør kom på plass at man en gang i 2012-13 begynte å se på nye planer - som etter hvert utkrystalliserte seg til Campus Oslo-prosjektet i Gaustad-/Rikshospital-området. Det er foreløpig beregnet til å koste ca. 43 milliarder i investeringer fram mot 2040. Virksomhetene ved Aker, Ullevål og Radiumhospitalet skal avvikles etter hvert som Campus Oslo bygges opp, og tomtene selges.
Senest i Stortingets spørretime 17/12 understreket helse- og omsorgsministeren at Oslo Universitetssykehus også må utrede det såkalte "0-alternativet". Det innebærer at man satser på å rehabilitere og bygge ut virksomheten på de fire sykehusene Ullevål, Aker, Radiumhospitalet og Rikshospitalet, og legger opp til langsiktig bruk av disse sykehusene. For en god ledelse er det selvsagt mulig å samordne de fire sykehusene på en effektiv måte uten å måtte bygge tjue tusen arbeidsplasser sammen fysisk.
Men trass i helse- og omsorgsministerens understreking av 0-alternativet, skriver OUS-direktøren i VG 22/1 at "å modernisere dagens fire sykehus for å bevare deres institusjonelle egenarter" er "lite fremtidsrettet både for pasienter, fag og forskning og setter samordningsprosessen i Oslo Universitetssykehus minst ti år tilbake i tid." Dette er ganske oppsiktsvekkende sett i lys av ministerens uttalelser til Stortinget så sent som 17/12, og av at OUS-ledelsen til nå har prøvd å gi inntrykk av at de også reelt utreder 0-alternativet.
De beslutningene som skal tas framover om Campus Oslo vil få avgjørende betydning for helsetjenestene ikke bare i hovedstaden, men i hele Norge. For at legitimiteten i foretakssystemet skal opprettholdes, blir det avgjørende at denne prosessen ikke bare kjøres videre i helsebyråkratiet, uten en bred og offentlig politisk debatt og forankring av veivalgene som gjøres. Det vil være viktig at ministeren beskriver hvordan han tenker seg dette, slik at man kan unngå en situasjon hvor mange igjen føler seg overkjørt av helsebyråkratiet.