André N. Skjelstad (V): Mener statsråden at det i åpenbare tilfeller der familiegjenforening vil bli innvilget ikke finnes noe rom for skjønn i dagens regelverk, og mener statsråden det er rimelig at den amerikanske kvinnen med norsk ektefelle og to barn etter 22 år mister bostedstillatelsen, og at hun må vente inntil 12 måneder på behandling av en opplagt søknad om familiegjenforening og at hun samtidig risikerer å miste fast arbeid og trygderettigheter?
Begrunnelse
I Dagsavisen 23.02.2015 kunne man lese om en amerikansk kvinne, som etter 22 år i Norge og med 15 års permanent oppholdstillatelse, mistet bostedstillatelsen sin etter å ha bodd tre år i Belgia sammen med sin norske ektemann og familie mens han jobbet som nasjonal ekspert for Norge i EU-kommisjonen. Han ble lønnet av et norsk departement og mottok godtgjørelse for ektefelle og barn hele perioden.
UDI begrunner vedtaket med inndragning av bostedstillatelsen med politiets vedtak fra 1999 som slår fast at bosettingstillatelsen faller bort når innehaveren har bodd sammenhengende utenfor riket i mer enn to år. Denne regelen praktiseres som absolutt og gir ingen rom for skjønnsmessige vurderinger. I samme vedtak står det at utlendingen etter søknad kan gis adgang til å oppholde seg utenfor riket i mer enn 2 år uten at tillatelsen faller bort, UDI anser det derfor som at kvinnen var informert om dette. Hun ble derimot ikke gjort kjent med dette av de offentlige myndighetene ektemannen jobbet for før familien dro til Belgia.
Nå må kvinnen, som er amerikansk statsborger, men ikke har bodd i USA på 22 år, søke familiegjenforening fra USA.
Saksbehandlingstiden er på tolv måneder og hun har ikke lov til å jobbe denne perioden til tross for at hun har fast jobb. Hun risikerer derfor både og miste jobben sin, og samtidig å miste alle rettigheter i folketrygden og det norske helsevesenet.