Abid Raja (V): Når tok Norges ambassadør i Riyadh opp de alvorlige menneskerettighetsbruddene mot Raif Badawis overfor den offentlige menneskerettighetskommisjonen i Saudi-Arabia, og hvilke andre skritt vil statsråden ta for å legge press på Saudi Arabiske myndigheter vedrørende Badawis situasjon?
Begrunnelse
I Aftenposten 18. mai kan vi lese om bloggeren Raif Badawi som ble dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag for å ha fornærmet islam, og etter løslatelse er han ilagt reiseforbud. Badawi ble i utgangspunktet tiltalt for frafall fra Islam, noe man risikerer dødsstraff for i Saudi-Arabia. Badawi har nå vært i fengsel i mer enn to år. Raifs advokat Waleed Abu al-Khair, har sittet fengslet i ett år. Han er dømt til 15 års fengsel på grunn av sitt arbeid for menneskerettighetene.
Flere internasjonale organisasjoner – blant annet PEN og Amnesty, arbeider aktivt mot Saudi-Arabia for å løslate Badawi. Utenriksminister Børge Brende (H) har vært tydelig på at Norge jobber for bekjempelse av tortur og dødsstraff, for å verne om ytringsfriheten og for å beskytte menneskerettighetsforkjempere, og at Norge har protestert mot dommen mot Badawi og iverksettelsen av denne en rekke ganger. I den forbindelse viser undertegnede til Dokument nr. 15:895 (2013-2014) og Dokument nr. 15:450 (2014-2015), hvor det fremkommer at regjeringen ved statssekretær Høglund tok opp bekymringene vedrørende Badawis situasjon da han møtte Saudi Arabias Human Rights Commission i Riyadh 6. mai 2014. I Dokument nr. 15:450 (2014-2015), kommer det også frem at det har vært kontakt både med den Saudi Arabiske ambassaden i Badawis sak og at Norges Ambassadør i Riyadh vil fremføre en tilsvarende protest overfor den offentlige menneskerettighetskommisjonen i Saudi-Arabia. Undertegnede mener det er viktig at Norge bidrar kontinuerlig med en tydelig stemme i denne og liknende saker overfor saudiske myndigheter.