Ruth Grung (A): Under interpellasjonen om barn og overvekt viste ministeren til at han hadde gitt oppdrag til Helsedirektoratet om å gå gjennom finansieringsordningene for bl.a. å vurdere mulige utviklingsbehov knyttet til å få til bedre samarbeidsløsninger mellom sykehusene og kommuner, samt at foreldre til overvektige barn ikke har de samme rettighetene som andre diagnosegrupper til stønadsdager som gjør det vanskelig å gjennomføre familiebasert adferdsbehandling.
Hvilken tilbakemelding har ministeren fått?
Begrunnelse
Under interpellasjon om barn og overvekt den 19. mars ble det vist til at familiebasert adferdsbehandling har gitt svært lovende behandlingsresultater til barn og unge med alvorlig overvekt. Poliklinikkene som tilbyr denne behandlingen mangler ressurser til å gi tilstrekkelig opplæring av helsesøstre og andre helsearbeidere i primærhelsetjenesten. Det får konsekvenser for kvaliteten, helheten og effekten av behandlingen, men også muligheten til kompetanseheving slik at kommunene blir bedre på tidlig intervenering og forebygging av sykelig overvekt, spesielt blant barn og unge.
Foreldre til overvektige barn har ikke de samme rettighetene til økt antall stønadsdager som andre diagnosegrupper. Det gjør det vanskelig å drive familiebasert adferdsbehandling, hvor pasient og familie skal møte én time én gang i uken i 17 uker. Det er heller ikke hjemmel til å bruke opplæringspenger til denne type behandling. Det er utfordrende å få fri fra arbeid for å gjennomføre behandlingen der hele familien må involveres for å få til endring.
Helseministeren svarte at han hadde gitt Helsedirektoratet et oppdrag om å gå igjennom finansieringsordningene som vil gi bedre samarbeidsløsninger mellom sykehusene og kommunene, samt utfordringene med stønadsdager og opplæringspenger.