Iselin Nybø (V): Er statsråden enig i at innelåsning på glattcelle i tre døgn innebærer et brudd på menneskerettighetene, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at det i fremtiden ikke forekommer menneskerettighetsbrudd ved ulovlig bruk av politiarrest?
Begrunnelse
Aftenposten skriver 25. mai om en 18-åring som ble innelåst på glattcelle (politiarrest) i tre døgn etter å ha tilstått et tyveri for verdier av kr. 4900,-. Undertegnede stiller seg uforstående til at politiet velger å beholde en person ulovlig i politiarrest fordi han har stålet gjenstander for en så lav sum, særlig tatt i betraktning at vi nå har en rettskraftig dom på at dette innebærer brudd på menneskerettighetene. Det vises til at Oslo tingrett fastslo i juni i fjor at glattcellebruken i Norge bryter med menneskerettighetene. Dommen er nå rettskraftig. Likevel ser vi eksempler på at menneskerettighetene brytes, nettopp ved for lange opphold i politiarresten.
Norske myndigheters bruk av glattcelle har vært omdiskutert og kritisert både i Norge og internasjonalt i flere tiår. Det vises i den forbindelse til representantforslag fra Abid Q. Raja, Sveinung Rotevatn og undertegnede (Dokument 8:20 L (2013-2014)) om innstramming av bruken av glattceller. Da saken ble debattert i Stortinget uttalte statsråden at han delte "bekymringen over at et for stort antall pågrepne og varetektsfengslede sitter for lenge i politiets arrester". Statsråden viste imidlertid til at det var viktig "å ha i bakhodet de tunge hensynene som ligger til grunn for at personer skal kunne pågripes og holdes i varetekt. Vi har de senere årene hatt en betydelig vekst i alvorlige, straffbare handlinger begått av utenlandske statsborgere, der varetektsfengsling regelmessig fremstår som et nødvendig grep i straffeforfølgningen."
Eksemplet som Aftenposten trekker fram gjelder imidlertid ikke en grov, straffbar handling, der varetektsfengsling fremstår som nødvendig for å beskytte samfunnet.