Abid Raja (V): Hvordan vil utenriksministeren adressere menneskerettighetsbruddene rohingya-folket er utsatt for både i Myanmar og omkringliggende land, og vil utenriksministeren bidra med akutt hjelp til rohingya-flytningene som er fordrevet fra sitt eget land?
Begrunnelse
I mange aviser har vi de siste ukene kunne lese om den forfulgte minoritetsgruppen rohingya fra Myanmar. Så mange som 8 000 immigranter fra Bangladesh og Myanmar kan drive rundt i det sørøstasiatiske farvannet, i følge den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Mange er svært forkomne etter flere uker som båtflyktninger. Nylig ble det også avdekket flere massegraver og 28 leirer for menneskesmugling nord i Malaysia. Massegravene er funnet i nærheten av leirene hvor rohingyaer har blitt samlet, og derfor er det stor sannsynlighet for at levningene i massegravene stammer fra minoritetsgruppen rohingya fra Myanmar. Rohingyane har i årevis blitt utsatt for alvorlige menneskerettighetsbrudd fra myndighetene i Myanmar som mener rohingyane er ulovlige innvandrere fra Bangladesh. Siden 2. verdenskrig har rohingyaene kjempet for anerkjennelse som en av Myanmars over 130 etniske grupper.
Landene i regionen gjør lite for å komme båtflyktningene til unnsetning, til tross for gjentatte oppfordringer fra omverdenen. Eneste lyspunkt er at Malaysia og Indonesia nå innleder et samarbeid for å hjelpe flyktningene.
FN beskriver minoritetsgruppen som en av verdens mest forfulgte. Dette har vært en varslet katastrofe i flere år og internasjonale aktører som FN og EU må aktiv inn for å forsøke å løse konflikten.
Undertegnede mener at også Norge aktivt må bidra for både å løse konflikten og hjelpe flyktningene.