André N. Skjelstad (V): Er utenriksministeren enig med FN-kommisjonen, Amnesty og professor Kjetil Tronsvoll sin beskrivelse av Eritrea som et diktatur hvor grove menneskerettighetsbrudd finner sted med få utsikter til forbedring i nær fremtid, og er utenriksministeren enig i at det er god grunn til å tvile på løfter om forbedringer fra regimet i Eritrea og dermed grunn til å være svært skeptisk til en returavtale med Eritrea?
Begrunnelse
Det vises til Justisdepartementets ønske å få på plass en returavtale med Eritrea og statssekretær Jøran Kallmyrs nylige besøk i landet.
Flere medier melder i dag at myndighetene i Eritrea er ansvarlig for utenomrettslige henrettelser, tortur, sexslaveri, tvangsarbeid og massedrap, ifølge en FN-kommisjon. Kommisjonen, som er ledet av spesialrapportør Sheila B. Keetharuth, mener landet kan ha gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten. De ber europeiske land om ikke å sende folk tilbake dit. I rapporten heter det at landet driver omfattende spionasje og har et stort nettverk av fengsler, der folk blir holdt uten kontakt med omverdenen i årevis. Barn blir også holdt fanget. Nesten 5.000 flykter fra landet hver måned, ifølge rapporten. For å stanse flukten har grensevaktene fått beskjed om å skyte for å drepe, heter det.
Ifølge Amnesty International er Eritrea at av de mest lukkede land i verden hvor mennesker som flykter fra Eritrea anklages for aktivt landsforræderi når de kommer tilbake og risikerer fengsel og retur. Omfattende menneskerettighetsbrudd er en rutine i Eritrea. Tusenvis av politiske fanger lever under elendige forhold. Myndighetene benytter vilkårlige arrestasjoner, forvaring og tortur for å kvele opposisjon ifølge Amnesty International. Amnesty rapporterer om omfattende bruk av tortur mot opposisjonen i landet.
Professor Kjetil Tronsvoll, leder av senter for Afrika-studier ved International Law and Policy Institute stiller seg svært tvilende til at løfter fra regimet i Eritrea er til å stole på all den tid regimet har brutt alle sine løfter de siste 25 år de har sittet ved makten. Han er svært skeptisk til om det er mulig å få på plass en returavtale i nær fremtid.
Jeg stiller meg undrende til at Høyre og Utenriksministeren ønsker å prioritere å få på plass en returavtale med et av verdens verste diktaturer, spesielt sett i lys av de siste opplysningene som i dag fremkommer av FN-kommisjonen ledet av Sheila B. Keetharuth. Venstre deler FN-kommisjonens anbefaling om ikke å returnere mennesker til Eritrea.