Abid Raja (V): Hvilke konkrete tiltak ser statsråden for seg i arbeidet med Minoritetsprosjektet de nærmeste årene og hvilke ressurser er satt av innad i UD for å jobbe med dette, spesielt med tanke på fremtidig strategi?
Begrunnelse
Utenriksdepartementet startet i februar 2012 Minoritetsprosjektet for å bidra til å fremme minoriteters rettigheter. I utgangspunktet var prosjektet en respons på forfølgelsen mot kristne i Midtøsten, men utviklet seg raskt til å bli et prosjekt som favnet alle tros- og livssynsminoriteter i hele verden.
Det har blitt utnevnt en spesialutsending for minoriteter og i 2013 ble det avholdt en konferanse om hatefulle ytringer og høyreekstremisme i Europa. Det har også blitt utarbeidet en veileder for arbeid med trosfrihet som er distribuert til relevante utenriksstasjoner. Det har vært avholdt møter med norsk sivilsamfunn så vel som internasjonale eksperter på trosfrihet. Alt dette gir et godt grunnlag for videre arbeid. Men nå er det viktig at arbeidet ikke stopper opp og at Minoritetsprosjektet ikke blir en hvilepute for arbeidet med trosfrihet.
Forfølgelse og diskriminering på grunn av tro og livssyn er i oppadstigende trend, og vi leser og hører nesten daglig om nye overgrep. Menneskerettighetene er under internasjonalt press, og retten til tros- og livssynsfrihet er kontroversiell i mange land og miljøer.