Bård Vegar Solhjell (SV): Vil Norge stemme imot følgende resolusjonsforslag i 1. komité i FNs generalforsamling: Humanitarian Consequences of Nuclear Weapons, Taking forward multilateral nuclear disarmament negotiations, Humanitarian Pledge for the Prohibition and Elimination of Nuclear Weapons og Ethical Imperatives for a Nuclear-Weapons-Free World, og i tilfelle hvorfor?
Begrunnelse
Norge var med å starte opp det humanitære initiativet vedrørende atomvåpen i 2012, og har hatt en ledende rolle i å vektlegge kunnskap om humanitære konsekvenser av atomvåpen internasjonalt.
Det humanitære initiativet representerer en unik mulighet til å få slutt på den fastlåste situasjonen i eksisterende nedrustningsregimer og få på plass et juridisk instrument som kan legge grunnlaget for reell atomvåpennedrustning. Siden Ikke-spredningsavtalen (NPT) feilet tidligere i år, har flere og flere stater tilsluttet seg det som omtales som det “humanitære løftet” om å jobbe for å forby og avskaffe atomvåpen. Under debatten i Stortinget 12. juni i år, og i flertallsmerknadene fra Stortinget under behandlingen av representantforslag om et globalt forbud mot kjernevåpen fremgår det tydelig at Norge skal ta en pådriverrolle i prosessen mot et forbud mot atomvåpen.
I FNs førstekomité under FNs 70. generalforsamling som pågår nå er det lagt frem fire resolusjoner som kan bidra til å bringe det humanitære initiativet fremover.
Blant disse er Humanitarian Consequences of Nuclear Weapons, en resolusjon basert på fellesuttalelsen om humanitære konsekvenser av atomvåpen som Norge har støttet i flere omganger i FN og NPT siden 2012, og som sist fikk støtte av hele 159 land under NPTs tilsynskonferanse i vår. Norge står ikke som med-forslagsstiller på denne resolusjonen, og det kan sås tvil om Norges engasjement for humanitær nedrustning.