Snorre Serigstad Valen (SV): En uerklært indisk embargo av Nepal har pågått i nesten to uker.
Har utenriksministeren reagert overfor den indiske regjeringen for å få dem til å avslutte embargoen, ble spørsmålet reist med India under utenriksministerens deltakelse i FNs generalforsamling, og hvis spørsmålet ikke har blitt reist ennå, vil det bli gjort i nærmeste framtid?
Begrunnelse
Den nepalske grunnloven ble vedtatt 21. september. Kort tid seinere stengte den indiske regjering grenseovergangene til Nepal, under dekke av sikkerhetshensyn. Denne uerklærte embargoen har pågått i nesten to uker og det er nå bensin- og gassmangel i Nepal og flygninger til den internasjonale flyplassen har blitt kansellert. Det antas as embargoen skyldes misnøye med deler av grunnloven og uttalelser fra nepalske politikere i etterkant av at den ble vedtatt, men siden ingen formell uttalelse er kommet fra den indiske regjeringen er man tvunget til å spekulere om dette.
Den uerklærte embargoen er et brudd på Nepals rettigheter som et land uten egen kyst og en ekstra byrde for det nepalske folk som allerede lider i etterkant av jordskjelvene i april og mai. Det er ikke akseptabelt at en regional stormakt bruker slike metoder for å legge politisk press på et lite naboland, noe Norge som en liten nabo til Russland burde være svært klar over.
Norge har en lang felles historie med Nepal, knyttet til utviklingssamarbeid, fredsprosess, humanitær hjelp og kraftutvikling.
Det er i Norges og det internasjonale samfunns interesser at Nepals suverenitet respekteres og at en hver politisk konflikt med India løses gjennom demokrati og Folkeretten, ikke gjennom åpent eller skjult økonomisk press slik India nå gjør. Det er derfor viktig at andre land støtter Nepals suverenitet og deres rettigheter i henhold til Folkeretten, og dermed at også Norge reagerer overfor India for å få dem til å avslutte embargoen umiddelbart.