Olaug Vervik Bollestad (KrF): Med hvilken rett kan barnevernet neglisjere en alvorlig medisinsk diagnose, og ikke la familien og barnet få utpekt en medisinskfaglig sakkyndig i en sak hvor det er snakk om omsorgsovertakelse?
Begrunnelse
Flere familier med alvorlig ME-syke barn har den senere tid opplevd at barnevernet igangsetter sak om fosterhjemsplassering av barn på bakgrunn av bekymringsmelding. Meldingen kan f.eks. komme fra skolen, fordi barnet har mye fravær. Til tross for at det foreligger erklæring fra lege om at barnet er sykt og har diagnosen ME, har flere familier opplevd at barnevernet igangsetter sak om omsorgssvikt. Barnevernet forholder seg ikke til den medisinske diagnosen. Erklæringer fra lege synes ikke å ha noen betydning.
Når sak om fosterhjemsplassering forberedes til fylkesnemnda peker barnevernet selv ut sakkyndige, f.eks. psykologer eller andre uten medisinskfaglig kompetanse om ME. I flere tilfeller har familier bedt om å få sakkyndige som har en medisinskfaglig kompetanse på ME, men de blir avvist med begrunnelse om at saken kun dreier seg om omsorgssvikt, og ikke sykdom. Det hevdes at det er familien, f.eks. mor som gjør barnet sykt gjennom overbeskyttelse eller annet, mens realiteten dreier seg om svært syke barn. Nylig ble et søskenpar plassert i fosterhjem, med kun tre årlige besøk av mor, noe som har skapt stor fortvilelse både hos mor og barn.
En annen sak er satt i gang, hvor familien ikke får en medisinskfaglig person utpekt til tross for at det foreligger flere uttalelser fra både fastlege og ME-spesialist om at barnet har ME, og at det ikke foreligger omsorgssvikt.
Disse familiene burde få hjelp med sine alvorlig syke barn og ikke være redde for at om de ber om hjelp så blir det en sak om omsorgssvikt i stedet.