Skriftlig spørsmål fra Snorre Serigstad Valen (SV) til statsministeren

Dokument nr. 15:263 (2015-2016)
Innlevert: 26.11.2015
Sendt: 26.11.2015
Besvart: 30.11.2015 av statsminister Erna Solberg

Snorre Serigstad Valen (SV)

Spørsmål

Snorre Serigstad Valen (SV): Hvordan gikk det egentlig, ble Trondheim Somalias største by, og hvor mange somaliske innvandrere bor p.t. i Trondheim?

Begrunnelse

I Adresseavisen 18. desember 2004 er det et intervju med daværende kommunalminister Erna Solberg. Solberg sier følgende:

"Hvis politikerne lokalt vil gjøre Trondheim til Somalias største by, så vær så god. Men selv synes jeg ikke det er en god idé."

Adressa følger opp med nytt spørsmål: "Og dette skal altså gjøre Trondheim til Somalias største by?"

Den daværende kommunalministeren svarer:

"Jeg sier det fordi dette forslaget vil i praksis bety fri innvandring av mennesker fra Afrikas horn. Det skal bli interessant å følge fristaden Trondheim, sier kommunalministeren tørt."

Til ABC nyheter 25. november 2015, kommer statsminister Solberg med det som kan virke som nye teorier om utvikling av flyktningsituasjonen.

"Det er jo sånn at hvis alle flyktninger i verden, cirka 60 millioner, skulle komme, så klarer vi ikke det. Det viktigste nå er å skille mellom de med beskyttelsesbehov og de som ikke har det, sier Solberg."

Verken statsministeren, eller regjeringen, har tidligere varslet at det finnes noen som helst sannsynlighet for at 60 millioner skal komme til Norge.
Ingen andre kilder har heller antydet noe av slike dimensjoner.
Derfor er det noe komplisert å skjønne hvorfor statsministeren velger å gi slike inntrykk.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Jeg er glad for at lokalpolitikerne i Trondheim ikke fulgte opp planene om å følge en annen kurs i innvandringspolitikken enn det som var nasjonalt bestemt. Dermed unngikk vi en situasjon der det ble sendt politiske signaler som gikk på tvers av nasjonal politikk.