Olaug Vervik Bollestad (KrF): Det er brudd i forhandlingene mellom Helse Sør - Øst RHF og Borgestadklinikken-Blå Kors. Helse Sør-Øst RHF forholder seg ikke aktivt til Borgestadklinikkens økonomiske situasjon, eller sitt sørge for ansvar med å sikre tilstrekkelig og likeverdig pasienttilbud i regionen. Borgestad er i en kritisk økonomisk situasjon hvor de tærer på egenkapitalen, og hvor pasientene trenger kvalitetsheving på tilbudet.
Hva vil statsråden konkret gjøre for å sikre Borgestadklinikken drivverdig økonomi?
Begrunnelse
Borgstadklinikken gir iflg. Helsedirektoratet et helhetlig tilbud innen TSB på linje med helseforetakene, men får 200 millioner kroner mindre i året enn hva de offentlige helseforetakene får for samme tjenester. Borgestadklinikken har i 2015 et budsjettert underskudd på 15 millioner kroner, og har i forhandlinger for ytelsesavtale for 2016 krevd begrunnet tilførsel på 69,5 millioner kroner for å kunne levere de samme tjenestene som nå, men med nødvendig kvalitetsheving på tilbudet. Ved innfrielse av kravet vil klinikken med andre ord fortsatt drive pasienttilbudet 130 millioner kroner rimeligere enn hva det offentlige driver for. Helse Sør-Øst RHF svarte Borgestadklinikkens krav med et brev av 19.11.15 med et tilbud på 10 millioner kroner, bundet opp i nye tiltak. Tilbudet forutsatte at samme aktivitetsnivå og bemanning fra 2015 skulle videreføres i 2016. Borgestadklinikken gav i brev 1.12.2015 beskjed om at dette tilbudet ikke svarer på utfordringene klinikken står overfor, og det vil ikke sikre situasjonen for pasientplassene i regionen, og dermed kunne det ikke aksepteres.
Helse Sør-Øst RHF kalte Borgestadklinikken inn til nytt forhandlingsmøte den 10.12.15 hvor det foregående skriftlig avviste tilbudet igjen ble presentert som eneste tilbud. Helse Sør-Øst hevder at de ikke har økonomisk eller juridisk handlingsrom til å gi økte rammer, selv om det i avtalen ligger mulighet for endringer som før er benyttet.
Borgestadklinikken får beskjed om at de kan si opp avtalen, og evt. bli med i ny anbudskonkurranse, det gis ikke svar i møte om det også vil gjelde de 19 andre aktørene i regionen.
Borgestadklinikken opplever at de med dette kan bli brukt som brekkstang for å legge hele feltet av private aktører på TSB ut på anbud. Alternativet kan jo være at det regionale helseforetaket prøver å presse frem en virksomhetsoverdragelse ved at Borgestadklinikken ikke gir økonomisk bærekraftige rammer, men må tære på egenkapitalen så lenge at de ved en evt. anbudsrunde ikke har soliditet til å delta.
I Helseministerens svar av 30.11.15 på mitt spørsmål av 26.11.15 sies det at:" Borgestadklinikken er en sentral institusjon i behandlingen av ruslidelser i de sørlige deler av helseregion Sør-Øst, og det er derfor viktig at man forholder seg aktivt til de alvorlige bekymringene institusjonen har uttrykt. Partene er fortsatt i forhandlinger." Det kan ikke sies at det har vært forhandlinger eller dialog, når Helse Sør Øst innkaller til et møte hvor det allerede skriftlig avviste tilbudet på ny presenteres som eneste tilbud, og hvor de presenterer oppsigelse av avtalen som eneste løsning.
Dette sikrer på ingen måte tilbudet til mennesker med ruslidelser i denne delen av landet da det er Borgestadklinikken som er lokalsykehuset for TSB i Telemark, det er de som kan bli utdanningsinstitusjon for den nye spesialiteten i rus og avhengighetsmedisin i Telemark, og det er de som kan bidra med å utvide tilbudet med brukerstyrte senger. den største privat-ideelle aktøren på rusfeltet i Norge kan stå i fare for å bli radert ut.