Åsmund Aukrust (A): Kan statsråden redegjøre for hvordan kravene fra miljødirektoratet til konkursboet etter Sydvaranger Gruve om opprydding og forsvarlig handtering av forurenset og farlig avfall jfr. forurensingsloven blir fulgt opp?
Begrunnelse
Miljødirektoratet har etter konkursen av Sydvaranger Gruve inspisert området som det har vært drevet gruvedrift i og fremmet en rekke krav til forsvarlig opprydding. Dette er bl.a. fjæring av kjemikalier, spillolje og farlig avfall. Direktoratet har gjennomført en kartlegging, og fremmet krav til utbedring og opprydning av de forurensede områdene og områder der det er mellomlagret oljeforurensede masser. Miljødirektoratet avdekket på sin inspeksjon også at en del farlig avfall er lagret utendørs på en måte som ikke tilfredsstiller kravene i forurensingsloven.
Gjennom et oppslag i Dagens Næringsliv den 5. januar 2016 uttaler bobestyreren for konkursboet etter Sydvaranger Gruve, at samfunnsmessige interesser kommer bak kreditorenes krav i boet og setter til side krav fra miljømyndighetene om forsvarlig opprydning etter konkursen.
Det er i § 20 i forurensingsloven vedr. nedleggelse eller driftsstans av et anlegg satt tydelige krav til eier anlegget, hvor det bl.a. sitat:
"Hvis et anlegg blir nedlagt eller en virksomhet stanser, skal eieren eller brukeren gjøre det som til enhver tid er nødvendig for å motvirke forurensninger.
Hvis anlegget eller virksomheten kan medføre forurensninger etter nedleggelsen eller driftsstansen, skal det i rimelig tid på forhånd gis melding til forurensningsmyndigheten.
Forurensningsmyndigheten kan fastsette nærmere hvilke tiltak som er nødvendig for å motvirke forurensning. Den kan pålegge eieren eller brukeren å stille garanti for dekning av fremtidige utgifter og mulig erstatningsansvar."