Siv Elin Hansen (SV): Hvor mange kyllingprodusenter tilfredsstiller kravene som åpner for økt kyllingtetthet, hvor stor andel av produksjonen står disse for, har noen produsenter mistet slik status og på hvilken måte føres det etterkontroll med produsenter som har oppnådd en status som gir dem tillatelse til høyere tetthet i produksjonen?
Begrunnelse
Jeg viser til brev fra landbruksministeren til Stortinget næringskomité der reguleringene av tetthet i kyllingproduksjon er beskrevet slik:
"Den allmenne grensa for kor mange kilo dyr ein kan ha pr. kvadratmeter (tettleik), blei sett ned frå tidligare 34 kg dyr pr. m2 til 25 kg dyr pr. m2. Samstundes blei det mogleg å drive med høgare grense for dei beste produsentane. Føresetnaden for å drive med høgare grense enn 25 kg dyr pr. m2 er at dyreeigar er med i det bransjestyrte programmet for dyrevelferd.
Dei beste produsentane kan i dag produsera med ei maksimalgrense på 36 kg dyr pr. m2.
Grensa for maksimal tettleik blir tilpassa driftsmiljøet hos den enkelte produsent. Berre dei produsentane som har høg velferdsstandard, kan produsere opp til maksimalgrensa. Produsentar med dårlig dyrevelferd må redusere tettleiken og dermed også talet på dyr. Dette gir eit sterkt økonomisk insitament til å driva med høg dyrevelferd."
Svaret gir ikke god innsikt i hvordan regelverket håndteres, hvor vanlig slike tillatelser er og andre sentrale spørsmål knyttet til velferd og trygghet i kyllingproduksjonen.