Heidi Greni (Sp): Statsråden sier i NRK i dag, 24.2., at, sitat: "vi skal ikke trekke noe inndelingstilskudd tilbake." I Kommuneproposisjonen 2015 heter det om inndelingstilskuddet, sitat: "Etter reformperioden vil ordningen bli strammet inn." Signalet om at inndelingstilskuddet ikke vil bli videreført i nåværende form, er for mange kommuner en viktig faktor i vurderingen av kommunereformen.
Kan statsråden bekrefte at det ikke er aktuelt å svekke inndelingstilskuddet for kommuner som vedtar kommunesammenslåing etter 2017?
Begrunnelse
Statsråden avviste i NRK, politisk kvarter, 24. februar at det er aktuelt å trekke inndelingstilskuddet tilbake. Tidligere er det gitt en forståelse av at gjeldende inndelingstilskudd, som er videreført fra den rød-grønne regjeringen, ikke vil bli videreført for kommuner som vedtar sammenslåing etter regjeringens frist for lokale vedtak i kommunereformen, 1. juli 2016.
I Kommuneproposisjonen 2015 heter det om Inndelingsskuddet:
"Med dagens inndelingstilskudd får den nye sammenslåtte kommunen beholde tilskudd som om den fortsatt var to (eller flere) kommuner i 15 år etter sammenslåingen, før inndelingstilskuddet trappes ned over 5 år. Dette er en gunstig og langsiktig ordning for kommunene, som får god tid til å tilpasse seg nye rammebetingelser. Departementet vil videreføre dagens ordning for kommuner som slår seg sammen i reformperioden. Etter reformperioden vil ordningen bli strammet inn. Omfang og innretning på ordningen, herunder perioden for inndelingstilskuddet, vil bli vurdert."
For kommuner som nå kjenner seg presset til å gjennomføre raske og ufullstendige utredninger om kommunesammenslåing på grunn av faren for å tape vesentlige beløp gjennom inndelingstilskuddet, er det viktig å få klarhet i hva statsrådens nye signal om at inndelingsskuddet ikke skal trekkes tilbake, innebærer.