Tone Wilhelmsen Trøen (H): Nye tall fra Kreftregisteret viser at under halvparten av kvinner med innvandrerbakgrunn møter opp til screening mot livmorhalskreft. Det er også et faktum at stadig færre yngre kvinner følger screeningen. Et tiltak for å øke oppslutningen om screeningprogrammet kan være å gjøre det lettere tilgjengelig ved at jordmødre i kommunehelsetjenesten gis mulighet til å ta celleprøver fra livmorhals, slik man gjør i Sverige.
Vil helseministeren se nærmere på en slik løsning?
Begrunnelse
Screeningprogram mot livmorhalskreft startet i 1995 og antallet tilfeller av livmorhalskreft er redusert med omtrent 30 %. De siste årene er det observert et økende antall tilfeller av krefttypen hos kvinner under 40 år. Samtidig viser nye tall fra Kreftregisteret at under halvparten av kvinner med innvandrerbakgrunn møter opp til prøvetaking, og også at færre unger kvinner generelt følger anbefalingen om regelmessige celleprøver.
Som et ledd i å styrke kvinnehelsen i Norge, bør screeningprøver kunne gjøres lettere tilgjengelig ved å gi jordmødre i kommunene mulighet til å utføre dette. I Sverige gir jordmortjenesten på helsestasjonene tilbud om celleprøvetaking, i tillegg til familieplanlegging og svangerskapskontroller. Det virker som et godt prinsipp å organisere forebyggende helsearbeid nærmest mulig brukeren. Det er grunn til å anta at unge kvinner i fertil alder oppfatter helsestasjonstjenesten i sin kommune som en trygg, tilgjengelig og kjent arena. Ved Lillehammer helsestasjon gjennomføres et prosjekt for innvandrerkvinner, hvor to jordmødre gir samtaler til kvinner, gratis prevensjon og tilbud om celleprøvetaking. Det bør vurderes om resultater fra dette prosjektet kan danne grunnlag for endret praksis over hele landet.