Stine Renate Håheim (A): Hvordan har statsråden konkret fulgt opp sin egen uttalelse om å se på balansen mellom avslagssakene og innvilgelsessakene, slik at vi ikke kommer i en situasjon der det ikke er personer for kommunene å bosette?
Begrunnelse
25. februar i år skrev nrk.no at flere kommuner hadde ledig kapasitet for bosetting fordi det ikke er behandlet nok asylsøknader. Den gang uttalte direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, at «problemet er at køene stiger for asylsøkere som ligger an til å få oppholdstillatelse, mens antallet bosetningsklare blir lavere. Det kan få uheldige konsekvenser hvis det ikke tas grep nå, sier Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS. På et møte med kommunalkomiteen i Bodø 4. april uttalte fungerende direktør i IMDi Nord, Roger Solstad, at det var behov for omtrent 1000 innvilgelsessaker i måneden dersom tempoet i bosettingen skulle opprettholdes.
I spørretimen 17. februar i år svarte statsråden på et spørsmål om saksbehandlingskapasitet i UDI fra Trine Skei Grande at:
«Så er det slik at det ansettes mer folk, men det er klart at det tar litt tid før de nyansatte er klare til å starte full produksjon, fordi det er en opplæringsprosess som skal til. I den opplæringsprosessen vil også ansatte som vanligvis er i saksbehandling og bidrar i den, være dem som skal lære opp de nye. Men det som er viktig for meg, er å sørge for at det nå blir en god flyt i dette systemet, og at vi sørger for f.eks. at de er bosettingsklare til kommunene. Derfor har vi sagt at vi må se på balansen mellom avslagssakene – de som er åpenbart grunnløse osv. – kontra de som skal innvilges, så vi ikke kommer i en situasjon der det f.eks. ikke er personer for kommunene å bosette.»