Martin Henriksen (A): Hva vil regjeringen gjøre for å utvikle gode rammer og bærekraftig regulering av hvalturismen i Norge?
Begrunnelse
Hvalturisme har de siste årene hatt betydelig vekst i Norge, og utgjør en stor næringsmulighet særlig i Nord-Norge. Dersom potensialet i opplevelsesbaserte reiselivsprodukter som hvalturisme skal utvikles med nye arbeidsplasser og inntekter, må man arbeide for at veksten skjer på en kunnskapsbasert, etisk og bærekraftig måte.
Hvalturismen i Norge er foreløpig lite koordinert, og opererer ofte i samme område som andre aktører og næringsinteresser.
Gjennom det internasjonale forskningsprosjektet Arctic Encounters har norske forskere ved UiT sett på utviklinga av hvalturisme i Norge og Island.
På Island har det vært større politisk oppmerksomhet om rammebetingelsene for hvalturisme enn i Norge, og for reiseliv generelt. På Island er det nå bare den blå lagunen som selger flere billetter enn hvalsafari, som nå er den nest største turistattraksjonen, og i fjor ble det i fjor solgt 270 000 hvalturer, mot til sammen cirka 25 000 i Norge. På Island har næringen utviklet nasjonale retningslinjer innenfor hvalturismen som alle operatørene følger.
For å sikre vekst i hvalturismen i Norge samtidig som bærekraft ivaretas er det nødvendig med en god strategi for hvordan turismen skal organiseres, utformet i samarbeid med reiselivsaktørene, forskningsmiljøer og andre næringsinteresser.
Gjennom felles reguleringer eller retningslinjer, som på Island, kan man sikre kvaliteten på produktene og at etikken overfor hvalene blir ivaretatt.