Stine Renate Håheim (A): Hvorfor blir demokratiske medlemsorganisasjoner vurdert til å være næringsaktører i UDIs saksbehandling i forbindelse med tilskudd til aktivitet for barn og unge i asylmottak, og hvor langt er regjeringen kommet i arbeidet med å tilpasse støtteordninger til frivillighetens egenart?
Begrunnelse
UDI lyste tidligere i år, ut hele 30 millioner kroner til aktivitetsmidler for barn – og unge i mottak. Store frivillige aktører som Norsk Folkehjelp som har flere aktivitetsområder faller utenfor ordningen. Dette da man blir vurdert som en virksomhet som driver økonomisk aktivitet på lik linje med private firmaer. Norsk Folkehjelp er en av få ideelle organisasjoner som driver asylmottak, og tilskuddet man får for dette overstiger UDIs grense på 200.000 Euro, som er grensen for hva næringsvirksomheter kan få av statstilskudd.
For å kunne motta midlene, måtte da Norsk Folkehjelp ha opprettet et aksjeselskap eller en annen juridisk enhet for å kunne motta tilskudd.
Regjeringens frivillighetserklæring sier at de vil «tilpasse tilskuddsordninger til frivillighetens egenart uavhengig av hvilket departement, direktorat eller etat som forvalter tilskuddet».
Videre heter det: "Forenkling og forutsigbarhet skal prege regjeringens samspill med frivillig sektor.
Regjeringen har som mål at frivillige skal bruke mindre tid på søknad og rapportering og mer tid på aktivitet."
Dette harmonerer ikke med at store ideelle organisasjoner må opprette mindre selskaper for å kunne motta midler fra denne og andre støtteordninger.